Lezen – Jeugdfavorieten

Standaard

Als kind las ik al ontzettend veel boeken, elke zaterdag gingen we naar de bibliotheek om verse boeken te halen, en als het kon leende ik een paar extra op het pasje van mijn broertje, die een stuk minder las dan ik.
Op vakantie naar Frankrijk zat ik op de achterbank alleen maar te lezen, tot wanhoop van mijn ouders die mij alle mooie bergen en rivieren en andere uitzichten wilden laten zien.
Meer dan een ‘uhuh, ja’ en een korte blik naar buiten kregen ze niet van mij, het verhaal ging verder.
Nu heb ik heel veel favorieten boeken van vroeger, maar vandaag deel ik er graag 3 met jullie.
Deze boeken lees ik zelfs nu af en toe opnieuw, en ze blijven geweldig.


Meester van de zwarte molen – Otfried Preussler

Dit vond ik echt een ontzettend spannend en gaaf boek. Ik heb er op de basisschool mijn boekbespreking over gehouden en kon toen al niet stoppen met praten over dit boek (dit lag overigens ook aan het feit dat ik nog moest leren samenvatten, ik heb volgens mij het boek bladzijde voor bladzijde naverteld) en nog steeds kan ik genieten als ik denk aan Krabat, en de molen en alles wat daar gebeurde.

Als je dit boek nog nooit hebt gelezen, doen, echt, het is een fantastisch verhaal.

Morgen toen de oorlog begon – John Marsden

Dit boek heb ik ooit van mijn oma gekregen, en heb het met veel plezier gelezen. Het gaat over een groep jongeren in Australië, die gaan kamperen in de wildernis. Als ze daar zitten horen ze op een nacht vliegtuigen overvliegen, maar omdat het een of andere feestdag is, hechten ze daar niet veel waarde aan. Als ze na de vakantie weer terugkomen, blijkt dat het land in oorlog is, en hun dorp grotendeels bezet door soldaten…
Dit was echt smullen, en ik heb wel tig keer opnieuw gelezen. Pas toen ik op de middelbare school kwam, ontdekte ik in onze schoolbibliotheek dat dit een hele serie is, met een stuk of 8 of 9 boeken.
Ik ben geloof ik nog nooit zo blij van school gekomen als toen, met alle delen in mijn tas, geleend van de bieb.
Toen werd het hele verhaal ook duidelijker, want deel 1 had wel een super open einde.
Enfin, deze boeken zijn nu net verfilmd, heb er alleen nog niets van gezien, wil ik nog wel gaan doen denk ik, maar hoe dan ook, lees ook deze spannende serie!


Hasse Simonsdochter – Thea Beckman

Kan er een jeugdlijstje compleet zijn zonder Beckman? Ik denk het niet.
Nu ben ik fan van veel van haar boeken, Kruistocht in Spijkerbroek en Wonderkinderen bijvoorbeeld, maar Hasse Simonsdochter heeft altijd een speciaal plekje gehad, ik weet niet waarom. Misschien omdat ze zo een ontzettend stoer wijf is, en een echt groot avontuur beleeft en niet in de hulpeloze meisje rol blijft zitten… Ik weet het niet, maar deze heb ik ook echt ontzettend veel gelezen, en ik denk dat het binnenkort tijd wordt voor nog een re-read.

 

Wat zijn jullie jeugdfavorieten?

Advertenties

Eén reactie »

  1. Die eerste klinkt megacool, die ga ik eens lezen:)
    Ikzelf vond als kindachtige (ik was een jaar of 13 ofzo?) “Gaten” van Louis Sachar briljant:

    De familie van Stanley Yélnats wordt achtervolgd door pech. Stanley is dan ook niet verbaasd als hij door een misverstand naar Camp Green Lake, een strafkamp voor jongens, wordt gestuurd. Anders dan deze naam doet vermoeden is er helemaal geen meer; dat is al lang geleden opgedroogd. De jongens moeten leder elke dag een gat graven van anderhalve meter diep en anderhalve meter in doorsnee. De directeur zegt dat dit zinloze werk in de brandende zon hun karakter vormt, maar dat is niet de werkelijke reden. In dit razend spannende verhaal wordt langzamerhand steeds duidelijker hoe het noodlot generaties lang de hand heeft gehad in de levens van de personages en hun voorouders. Gaten is een vertelling vol zwarte humor, over misdaad en straf en uiteindelijk gerechtigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s